Bulutsuzluk Özlemi stüdyoya girdi

CUMHUR CANBAZOĞLU

Bulutsuzluk Özlemi , yeni albümünün kayıtları için stüdyo çalışmalarına başladı. Son albüm Yol 'u iki yıl önce yayımlayan grup ( Nejat Yavaşoğulları, Akın Eldes, Sina Koloğlu, Utku Ünal, Oya Erkaya ) yaz başında yeni yapıt için çalışmalara başlayacaktı; ancak davulcu Utku'nun kısa dönem askerlik görevi için İstanbul'dan ayrılması ve diğer birtakım nedenlerle kayıtlar bu döneme sarktı. Grup şu anda 14 beste üzerinde çalışıp düzenlemeleri yazıyor ve ortak bir sound arıyor. Albümün hedeflenen yayım tarihi ise 2001 ilkbaharı.

Yeni albümle ilgili Yavaşoğulları'ndan bilgi aldık:

- Yol albümü Bulutsuzluk'un kariyerindeki en sert soundlu çalışmaydı; yeni albümde nasıl bir tat olacak?

NEJAT YAVAŞOĞULLARI - Geçen albümdeki sertlik bu albümde olmayacak; sivri sözler içermeyen, daha melodik besteler var. Sanırım geniş kitlelerin dinleyebileceği bir sound çıkacak. Geçmiş dönemde yaşadıklarımız bize Yol gibi bir albüm yaptırdı, bu kez de daha içe dönük bir yapıt olacak.

- Marmara Depremi'nde bölgede çalışmalar yapmıştınız. Bu felaketten albüme yansıyan bir beste var mı?

YAVAŞOĞULLARI - Kaybolan Şehir diye bir parçamız var; senfonik formlara yakın. Klasik Bulutsuzluk Özlemi şarkılarına katılabilecek yine çok parça olacak bu albümde. Bazı bestelerde Anadolu'ya özgü makamlara yer veriyoruz; ayrıca etnik vurmalılarla çeşitli denemeler yapıyoruz.

- Konu senfonik çalışmalara gelmişken sizin bu tip çalışmalarınızın ne zaman albümde değerlendirileceğini soralım?

YAVAŞOĞULLARI - Son zamanda dünyada birçok grup bu tip albümler yaptı; biz onlardan daha da önce bu tip albüm çıkarabilirdik ama ülkemizde farklı işler için para bulabilmek zor. Bu arada kayıtlarda sorun yaşadık; senfonik orkestralarla verdiğimiz konserlerden iyi kayıtlar elde edemedik. Bu kış İstanbul'da bir salonda aynı tip konserimiz olacak, orada bir kez daha deneyeceğiz.

- Bulutsuzluk Özlemi TV yoluyla insanlara ulaşmakta sorunlar yaşıyor. Nasıl aşmayı düşünüyorsunuz bu engeli?

YAVAŞOĞULLARI - Biz videoklipler yapıyoruz ama bunların geniş kitlelere gösterilmesi engelleniyor. Sansasyonu olmayan, dedikodusu yapılamayacak, popülerliği zayıf işlerden farklı bir şeyler yaratıyorsanız bunları insanlara duyurma şansınız gün geçtikçe azalıyor. Tabii bu arada ülke sanatı zedeleniyor; çünkü belli alanlarda uç işler yapanlarla zenginleşir kültür, sanat. Evrensel çapta bir şeyler yapmak isteyenlerin çalışma alanları daralıyor. İnsanların beyinleri yıkanarak daha kalitesiz ürünlere alıştırılıyor. Biz yılmadan çabalayacağız ama medyanın hali ortada.

- Yerli rocktaki durgunluk için neler söyleyeceksiniz ?

YAVAŞOĞULLARI - Türküleri rock tarzında söyleyenler, bu işin yıllardan beri bir altyapısı olduğu için, yine kabul gördüler ama kent kaynaklı rock gruplarının söylemleri kuvvetli değildi. Toplumun durumunu, bakış açılarını yeterince yansıtamadılar. Örneğin Teoman 'ın bugünkü başarısı gençlerin durumunu iyi anlayabildiği ve bunu iyi aktarabildiği içindir.


 

Yavaşoğulları, geniş kitlelerin dinleyebileceği bir soundun peşinde olduklarını söylüyor.